Dorthea

Dorthea (Kuldamperen) - Forlist den 19 marts 1937

Dansk jernfragtskib på 1293 brt.
Navngivet DANSTRUP, omdøbt til DORTHEA i 1934 og sunket under dette navn.
Sunket erter kollision med det finske skib KRISTA (af Abo). Besætning på 17 blev reddet af KRISTA og bragt ind til Frederikshavn.

Frederikshavns Avis Lørdag 20/3- 1937

Besætningen, på 17 mand, måtte gå i bådene og blev taget op af den finske damper "Kirsta" Besætningen blev bragt ind til Frederikshavn.
Kl. ca 19.40 i aftes er den danske damper "Dorthea" af Marstal kaptajn Christensen, tilhørende rederiet H.C Christensen Marstal blevet sejlet i sænk ca 14 sømil Sø af Skagen, "Dorthea" var Marstals største fartøj 2150 brt. var på rejse fra Methill i Skotland til København med kul da den for sydgående i tæt tåge, blev ramt agten for midtskibs af den, trælastede finske damper "Kirsta", kaptajn Nurmio, der var for nordgående for at runde Skagen på rejse til Antverpen. "Dorthea" der havde en besætning på 17 mand blev ramt 2 steder midtskibs og fik et mægtigt hul i siden, idet " Kirstas" anker rev siden op på " Dorthea" den lækkede straks så stærkt, at man var klar over den ikke kunne holdes flydende med pumperne, bådene blev derfor gjort klar og mandskabet fik ordre om at gå fra borde. Kaptajnen var selv på broen, da påsejlingen skete der var ret stille vejr , omend med nogen sø, da bådene blev sat ud, den finske damper der blev liggende efter påsejlingen, tog "Dortheas" besætning ombord og blev liggende til "Dorthea" kl. ca. 23 sank. Den ligger på ca. 15 favne vand, da den ligger lige i sejlruten og kan være farlig for sejladsen, er der straks givet marineministeriet besked om forliset. "Dorthea" havde taget ca 3 fod vand, da manskabet forlod den, besætningen måtte gå i bådene uden at få mere af deres ejendele med sig end hvad de gik og stod i. Da "Dorthea" var sunket satte "Kirsta kurs mod Frederikshavn, den havde fået bagbord ankerklyds revet op og mugligvis stævnen brækket. Kirsta skal repareres inden den forlader Frederikshavn.

Kopieret fra skagensiden.dk/Strandinger/Dorthea.html

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License